Sectionale garagepoort

Dit is het type garagepoort dat tegenwoording in residentiële situaties het meest wordt toegepast. Zowel voor nieuw gebouwde garages als bij renovaties valt de keuze meestal op een sectionale garagepoort vanwege de goede isolerende eigenschappen van het poortblad en de veelzijdige uitstraling.

Dit poortblad bestaat uit horizontale panelen van 49 tot 61 centimeter hoog. Deze panelen worden ook wel secties genoemd; vandaar de term 'sectionale' garagepoort of sectionaalpoort. De secties van doorgaans zo’n 4 centimeter dikte zijn gevuld met een isolerend materiaal en worden met scharnieren aan elkaar verboden om zo het poortblad te vormen. Een poortblad in gesloten positie is aan vier zijden omringd door rubber tochtstrippen zodat het poortgat volledig tocht en waterdicht is afgesloten; vandaar de hoge isolerende waarde.

Een andere veelgebruikte benamingen voor dit type poort is overheadpoort omdat het deublad in geopende toestand zich doorgaans parallel aan het plafond en dus “boven het hoofd” bevindt. Het poortblad opent eerst verticaal, waarna de secties de geleiderails volgen en één voor één naar binnen draaien. Een balanceringssysteem met torsie- of trekveren neutraliseert het gewicht van het poortblad, zodat openen en sluiten zowel bij electische als handmatige bediening zeer weinig inspanning kost.

Berger sectionale garagepoort
Crawford g60 sectionale garagepoort

Rolpoort

Een rolpoort is een poort die zich boven het poortgat oprolt, al dan niet in een behuizing. Om dit mogelijk te maken is het poortblad opgebouwd uit een veelvoud van ongeveer vier centimeter hoge al dan niet geisoleerde lamellen, of een gewalste staalplaat. Deze lammelen zijn zo’n anderhalve centimeter dik en behoeven geen scharnieren aan de binnenzijde omdat de lamellen in elkaar gehaakt zijn tot een voorgemonteerd poortblad.

Alulux Resident rolpoort

Zijlooppoort

Een zijlooppoort is in feite een sectionale poort op z’n kant. Het design in 90° gedraaid en het poortblad bevind zich in geopende toestand parallel aan een van de muren. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en persoonlijke voorkeur kan een links- of rechts wegdraaiende poort gekozen worden. Een zijlooppoort wordt idealiter gemonteerd voordat de definitieve vloer is afgewerkt zodat de geleiderail later in de vloer verwerkt kan worden.

Alulux Vertico zijlooppoort

Kantelpoort

Een kantelpoort was lange tijd de gangbare oplossing voor residentiele garages in België, maar is tegenwoordig echter op alle fronten ingehaald door de hierboven genoemde poorttypes. De kantelpoort heeft een poortblad dat uit een geheel bestaand, vaak een enkele ongeisoleerde staalplaat in vorm gewalst en mischien van kleur voorzien. Een simpele, onafgeschermde trekveer helpt bij het openen en sluiten.

Vanwege de inferieure producteigenschappen van een kantelpoort heeft De Garagepoort Expert dit poorttype niet in zijn assortiment.

Dag en dagmaten

In deze context betekent 'dag' simpelweg 'opening' of 'gat'. De binnenzijdes van een kozijn, venster, boog of andere omlijsting – die dus de daadwerkelijke grenzen van de opening vormen – worden daarom ook wel dagkanten, dagvlakken of dagzijden genoemd. Net als de andere zijden van een kozijn kunnen de dagkanten recht, afgerond of geprofileerd zijn. De binnenste afstand tussen de dagkanten wordt de dagmaat genoemd.

Dagmaten en inbouwruimten

De dagmaatbreedte is de horizontale afstand tussen de twee verticale dagkanten van de opening (zie DMB in bovenstaand figuur). De dagmaathoogte (DMH in het figuur) is de verticale afstand tussen het definitieve vloeroppervlak en de horizontale dagkant aan de bovenzijde van het poortgat.

Waar een normale poort, zoals uw voorpoort, 'in de dag' gemonteerd wordt – ín de opening in de muur – wordt uw garagepoort altijd 'achter de dag' gemonteerd. Dit wil zeggen dat het frame van de garagepoort aan de binnenzijde van uw garage, tegen de muur rondom het poortgat geïnstalleerd wordt.